Aslan Uykusundan Uyanıyor mu?


PEUGEOT RCZ


     Sene 2007 Frankfurt Fuarında 308 RCZ Konsepti Acaba Peugeot Bu Otomobili LeMans İçin mi Hazırladı, Yoksa Birkaç Değişimin Ardından Seri Üretime mi Geçecek? Aynı Yüz Aynı Platform Farklı Tavan ve Camlar Eğer Bu Otomobilin Yol Versiyonu Olacaksa ve Konsepti’nin Birebir Aynı Olacaksa Kesinlikle Audi TT Özentisi  Çünkü Bunun Başka Tarifi Yok Olamaz’da. Sene 2010 ve Beklenen Düş Gerçek Oldu Rakamsız Bir Peugeot Üyesi Bu Kesinlikle Yeni Bir Başlangıcın Habercisi İşte Karşımızda Markanın 207GT ve RC Hayal Kırıklığı’nın Ardından 205 GTI Efsanesinde Tattığı Başarıyı Yakalamak İçin Geliştirdiği  RCZ Modeli.
 

     Eğimli ve Bombeli Cam Tasarımı, A ve B Sütunlarındaki Dizayn, 85km/h ve Ardından Açılan Otomatik Spoiler, (İstenildiği Taktirde Manuel Kontrol İmkanı) 19” lik Jantlar, 30mm Alçaltılmış Süspansiyon Gibi Ayrıntıları Özgün Olarak Niteleyemesek de Aslan Logosu Taşıyan Modeller Arasında Ayrı Bir Esinti Diyebiliriz RCZ İçin. Tasarım Anlamında Audi ye Benzerliği Dışında Olumsuz Bakmadığım RCZ’nin İç Tasarımı ve Kullanılan Bütün Parçaları (Orta Konsoldaki Saat Hariç) 308 Modelinden Tanıdık Bu da Üretim Maliyetlerini Minimize Etmek İçin Avantaj  Sayılsa da Bizler Markanın Efsane Yaratmaya Çalıştığı Bir Modelde Daha Sportif ve Farklı Çizgiler Beklerdik.

     Avusturya da Bantlardan İnen RCZ Ülkemize 1.6 THP 6 İleri Manuel ve Otm. (156HP) 2.0 THP Manuel (200HP) Motorlar İle İthal Ediliyor Renk Olarak İse Sadece Siyah ve Beyaz Seçenekleri Mevcut. Sürüş Dinamikliği Açısından Beklentileri Yeterince Yerine Getiremeyen RCZ’de Otomatik Şanzımanın Uzun Vites Aralıkları Tüketim Değerleri Açısından Sürücünün Yüzünü Güldürse de Performans Anlamında Vasat Kalıyor Biraz Daha Hızlı RCZ Arayanlara Kuşkusuz 200HP’lik Modelini Öneririm. Ağırlık Dağılımında Ön Tekerleklere Daha Fazla Yük Binerken Kafadan Kaymalarda Sınırları Zorlamadıktan Sonra Fazla Müsade Etmiyor Aksi Halde ESP Anında Devreye Girip Gerekli Rijitliği Sağlıyor.

     Bayilerde 69.000 İle 79.000TL Arasında Değişen Satış Rakamlarına Sahip RCZ’ler Bana Göre Rakipleri Karşısında Özellikle Audi TT Benzerliği İle 1-0 Geride Başlasa’da Uygun Rakama 4 Kişilik Bir Coupe Arayanlar İçin Gayet Mantıklı Bir Seçenek Olacak. Bakalım Zaman Rakipleri Karşısında (TT,  Scirocco, 1 Serisi, C30, Mx5, RX8, vs) Bize Neleri Gösterecek. Unutmadan Yakın Gelecekte Dizel ve Hybrid Modellerinin de Bayilerde Yerini Alacağını Müjdeleyelim.   
Yazı: Akın DAĞYARAN 

Yorumlar