Şık Kostümlü VW Polo

    
     90’lı yıllarda bayilerin satış yapmak için müşteri peşinde akın akın gezdiği günleri hatırlıyorum birde şimdi bayilere uğradığımda manavdan elma armut alır gibi satılan poloları, sciroccoları vs görüyorum acaba bunca sene değişen ne oldu? Marka bazında  fazla bir şey olmadığını düşünüyorum bayilerde 0 Km 8 Valve Passatlar için 4 aya kadar gün verdiklerini iyi biliyorum çünkü.

     Özetle değişim sadece makyaj ve pazarlama tekniği geri kalan her şey aynı buda müşterilerin ne kadar bilinçsiz olduğunu görüntüye hayli aldandıklarını gösteriyor. Sözü fazla uzatmayacağım çünkü sert eleştiri oklarımı VW Golf VI için saklıyorum. Konuğumuz VW Polo 1.6 TDİ beşinci kuşak ve sonunda yenilenen motoru ile (Artık Common-Rail Eskiden Pompa Meme Kullanılıyordu) karşımızda.

     Türkiye de Lupo başarısızlığını yok sayarsak VW grubunun küçük sınıfta mücadele ettiği tek kozu VW Polo şimdiye kadar üretilen en şık tasarımı ile beğenimi kazandı. VW grubu çizgilerinde çok cesur hatlara sahip modeller sunamasa da sıradan fakat beğenilen otomobiller üretme konusunda oldukça başarılı bir grafik çiziyor. Söz konusu B segmenti bir otomobil olunca kuşkusuz akıllara gelen ilk soru otomobilin yaşam alanı oluyor, konuğumuz 280/952lt bagaj hacmi ve yeterli genişliği ile şehir içinde yormayan bir yapıya sahip fakat küçük sınıf otomobillerde sık yaşadığımız omuz ve baş mesafesi sorunu VW Poloda da karşımıza çıkıyor, istenilen etiket fiyatına karşılık sunduğu manuel klima ve sıradan tasarımı ile rakipleri karşısında ezileceğini düşündüğüm polo için bir kere daha düşünülmesi gereken otomobil yakıştırmasını kullanıyorum.

     Motor kaputunun altında 1598cc lik bir ünite ile 230Nm (1500-2500 d/d) torku ayaklarınızın altında hissetmenizi sağlayan güçlü (90hp 0-100: 11.5 sn) ve aynı zamanda gerçekten ekonomik (Karma Kullanım 4.2lt Yakıt) bir kalp barındırıyor. 5 ileri ve 7 ileri Tiptronik DSG ile satın alabileceğiniz VW Polo 1.6 TDI  maksimum torku söylenenin aksine biraz üst devirlerde sunuyor fakat sollamalarda kesinlikle risk yaratacak bir kullanım söz konusu değil. Euro NCAP çarpışma testlerinde 5 yıldız alarak güvenlik konusunda kendisini tescilleyen markanın potansiyel müşteri kitlesini gençler ve şehir içi trafiğinden bunalmış kullanıcılar oluşturuyor.

Yazı: Akın DAĞYARAN

Yorumlar